Der er altid en personlig grund til at gøre noget, siger den amerikanske journalist James Foley under sit ophold i et fængsel i Azaz, hvor han er taget til fange af Islamisk Stat sammen med danske Daniel Rye. Det er der også i historien om elitegymnasten Daniel, der tog til Syrien for at fotodokumentere den almindelige befolkning og deres dagligliv under borgerkrigen. Han var på vej til Verdensmesterskaberne, da en alvorlig skade satte ham ud af spillet, og han måtte se sine holdkammerater tage af sted uden ham. Alting forekom ham herefter meningsløst, og i stedet for at følge den almindelige vej med uddannelse, familie m.v. tog han i 2013 afsted ud i Verden. At Daniel efter få dage i Syrien blev taget til fange af IS var ikke en del af planen, men blev hans liv i 398 dage indtil han blev frigivet i 2014. Puk Damsgård har skrevet bogen Ser du månen, Daniel om kidnapningen af Daniel Rye, og den er nu blevet til en film instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen.

Filmen skildrer den gruopvækkende hverdag med tilbagevendende tortur, som Daniel kommer til at opleve i mere end et år, og hvor han ikke havde nogen vished for at komme hjem i live. Dagene går med ikke at vide, om han og hans medfanger får mad denne dag, eller om de bare skal have pisk.

I Danmark gennemlever Daniels familie samtidig det mareridt, det er at føle sig fuldstændig magtesløse i en måske uløselig situation, der gælder deres barn/bror. Det officielle Danmark hverken kan, vil eller skal hjælpe. Danmark forhandler ikke med terrorister. Det er et synspunkt, mange kan være enige i, men når en far, mor, to søstre og en kæreste sidder foran en, må det være svært for selv den mest regelrette embedsmand at skulle afvise dem.

Daniels kæreste spillet af Sarah Hjort Ditlevsen er med ved de indledende forhandlinger, men kan forståeligt nok ikke klare presset og trækker sig. Hun kan ikke holde uvisheden ud. Mor Susanne (Christiane Gjellerup Koch) og Far (Jens Jørn Spottag) er ulykkelige. De får kontakt til ekspert mægleren Arthur, der hjælper dem med at finde Daniel og forhandler med hans gidseltagere. Lillesøster Christine (Andrea Heick Gadeberg) er lidt i sin teenager boble, selv om hun er tæt knyttet til sin bror. Daniels storesøster Anita er saften og kraften i familien. Hun tager fat om nælden, siger sin mening og giver ikke op. Hun får iværksat en indsamling, og familien får indsamlet de 15 millioner kroner, som skal til for, at Daniel bliver sat fri. Godt gået må man sige!!

Castingen af filmens personer er utrolig, Andrea Heick Gadeberg, Christiane Gjellerup Koch og Sofie Torp minder og (er maskeret), så man nærmest tror, de er i familie, og så spiller de alle godt.

Anders W. Berthelsen er cool som forhandleren Arthur, der på én gang holder hovedet koldt i interaktionen med gidseltagerne og over for familien. Han er på ingen måde sentimental, men er samtidig empatisk og forstående over for Daniels nære familie.

Esben Smed er overbevisende som Daniel. Han beskriver Daniels sødme i den lidt naive ungdommelige tro på at kunne gøre en forskel ved sine billeder, og man gribes af rædselsscenerne.

Det er gru på gru i filmens ”syriske” scener, flot optaget i Jordan, og i lange passager i filmen må man som tilskuer klynge sig til, at man ved, at Daniel Rye slap ud i live. Filmen er hård, men også vigtig. Den fortæller en historie om uforståelig vold, der er pakket ind i religiøs fanatisme. Samtidig viser den menneskets natur.

Midt i rædslerne har fangerne overskud til at spille skak og lave gymnastik – for at overleve må man tro. Det er i de små oaser af menneskelighed, man kan lade op til næste følelsesmættede scene.

Ser du månen, Daniel – premiere den 29. august 2019

Medvirkende: Esben Smed, Anders W. Berthelsen, Sofie Torp, Christiane Gjellerup Koch, Jens Jørn Spottag, Andrea Gadeberg, Toby Kebbell, Amir El-Masry, Sara Hjort Ditlevsen, Ardalan Esmaili, Niels Anders Thorn, Samuel Brafman, Mattieu Busson, Sofia Asir, Arbi Alviati, Illyés Salah

Instruktør: Niels Arden Oplev

Co-instruktør: Anders W. Berthelsen

Manuskript: Anders Thomas Jensen

Baseret på romanen: Ser du Månen, Daniel af Puk Damsgård

Producenter: Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen

Filmens længde: 138 minutter