Skytsenglen bygger på en virkelig og meget uhyggelig begivenhed, der fandt sted i København i 1951, hvor tidligere krigsforbryder Palle Hardrup begik bankrøveri og mord – muligvis manipuleret hertil via hypnose. Dette skulle være forårsaget af hans cellekammerat Bjørn Schouw Nielsen. De sad begge inde for krigsforbrydelser og delte i fængslet en interesse for østens mystik. Det er en spændende historie både dramatisk, rets- og politihistorisk, så det er oplagt, at finske Arto Halonen har haft lyst til at dramatisere den.

Kriminalassistent Anders Olsen forestår efterforskningen af røveri og mord. Han spilles af Pilou Asbæk, der på den ene side er flamboyant i sit opklaringsarbejde af den mystiske sag om, hvorvidt Hardrup har været hypnotiseret af Bjørn Schouw Nielsen til at begå forbrydelsen. På den anden side er han en forstående og lykkelig ægtemand over for sin gravide kone, der arbejder i en boghandel.

Palle Hardrup (Cyron Melville) overmandes i direkte forlængelse af røveriet og tilstår. Imidlertid får politiet et tip om, at Hardrup nærmest har været i en trance under røveriet. Historien er vinklet, så publikum får lidt sympati for Hardrup, der fremstilles endimensionalt, som om Schouw Nielsen har manipuleret ham til ugerningerne. Cyron Melville er troværdig som den fanatiske mand, der (efter det oplyste) blindt parerer ordrer i en tilstand af hypnose og med en tro på, at Skytsenglen hjælper ham.

Josh Lucas er den manipulerende Bjørn Schouw Nielsen. Han ser godt ud, og det er forståeligt, at han kan komme ind på livet af Anders Olsens kone i en grad, så vi er nervøse for, at de ender i seng sammen. For negligerer ægtemanden hende ikke, og det er da pudsigt, at hun har bøger om østlig filosofi i sin boghandel.

Rade Serbedzija er intens som Dr. Dabrowski. At han bruger F… ordet kan undre – mon det blev brugt i flæng i 1951. I virkeligheden var der hele to psykiatere, der vurderede Palle Hardrup. Heraf var i hvert fald den ene mindre fin i kanten og ham, kunne der laves en helt separat historie om.

Filmen foregår i København, og har mange danske skuespillere på rollelisten. Alligevel foregår det hele på engelsk. Det er en lidt pudsig fornemmelse som dansker, men selvfølgelig noget nemmere for et ikke dansktalende publikum, som ikke vil sidde med den følelse. Udlændinge er heller ikke hæmmede af at kende omgivelserne i København. Dem kan vi danskere så til gengæld nyde så meget desto mere. Der er skønne billeder fra blandt andet Nyhavn, hvor Pilou Asbæk cykler i gråvejret for ligesom at understrege den dystre stemning og luftbilleder af Politigården. Man kan så smile lidt af kranerne, som vist ikke har været der i 1951.

Kigger man lidt tilbage, kan man sige, at det må have været svært at programmere røveri og mord via hypnose, men tiden har været en anden, og retssystemet har formentlig ikke set med blide øjne på en tidligere krigsforbryder i 1951.

Filmen er fundamentalt spændende og ildevarslende. Muligvis har virkeligheden dog overgået filmens historie.

Premiere den 28. juni 2018

Instruktør Arto Halonen
Medvirkende:
Kriminalassistent Anders Olsen: Pilou Asbæk
Bjørn Schouw Nielsen: Josh Lucas
Dr. Dabrowski: Rade Serbedzija
Palle Hardrup: Cyron Melville
Kriminalassistent Petersen: Johannes Lassen
Marie Olsen: Sara Soulié
Kriminalinspektør Thuesen: Christopher Fulford
Varighed: 109 minutter
Sprog: Engelsk med danske undertekster.