Scenen er sat i smukke Toscana med bugtet landskab med snorlige rækker af cypresser.

Den anerkendte køkkenchef Arturo har været i fængsel på grund af sit heftige temperament, men bliver lukket ud og skal i stedet for at sidde inde gøre samfundstjeneste på en skole for teenagere med Asperger. Her møder han den unge Guido, der er ekstremt præget af sin Asperger og tager enhver udtalelse meget bogstaveligt. Humor og spøg skal man derfor holde sig fra. Til gengæld kan Guido smage og huske enhver ingrediens i en ret. Han er dedikeret til madlavning i en grad, der nærmer sig besættelse. Han har derfor sat sig for at deltage i og vinde en prestigefyldt kokkekonkurrence for unge kokke og vil have Arturo med som mentor. Arturo udskyder sine egne planer om at tage til Milano, hvor han har fået job på en restaurant.

Turen bringer de to sammen, og et skævt venskab opstår med hjælp fra skolens smukke psykolog Anna. Arturo får tøjlet sit temperament, og Guido lærer nogle af de sociale koder, der er nødvendige at besidde, hvis man skal begå sig uden for skolens beskyttende vægge. Det bliver en dannelsesrejse for dem begge.

Den unge Luigi Fedele er et fund til rollen som den unge kokkeaspirant med Asperger. Hans mentale skrøbelighed pibler ud af hver en fiber, og man føler med den på en gang begavede, men også socialt handicappede unge mand. Han er ægte i hver en bevægelse og hver en reaktion over for omverdenen. Intet kan gradbøjes i hans sind, og en forkert bevægelse eller udtalelse kan få ham ud i tovene. Han bærer virkelig filmen.

Vinicio Marchioni er skøn som den labre stjernekok, der ikke finder sig i noget fra nogen, og hvis omgivelser i flere omgange har haft nok af ham. Valeria Solarino spiller godt op mod Marchioni, og man tror på relationen mellem dem.

Filmen er en komedie med alvorlige (og romantiske) undertoner, og uden at røbe for meget, går meget måske op i en højere feelgoodaftig enhed til sidst. Her bliver filmen lidt for forudsigelig, men det gør ikke så meget.

Det er Rain Man på italiensk, og bare sproget løfter hele foretagendet. Det er blød nougat for øjnene, det er poetisk og humoristisk, og man forlader biografen med en stærk længsel efter at få serveret en skøn portion hjemmelavet pasta med smagfuld tomatsauce på, og helst skal man nyde den i Toscana selvfølgelig med et glas god chianti til.

Smagen af Toscana – premiere den 4. juli 2019

Medvirkende: Vinicio Marchioni, Valeria Solarino, Luigi Fedele

Instruktør: Francesco Falaschi

Foto: Stefano Falivene

Klip: Patrizio Marone

Producer: Guglielmo Marchetti

Musik: Paolo Vivaldi

Manuskript: Filippo Bologna