‘Søstrene Guasmaos usynlige liv’ er et hjerteskærende drama af en brasiliansk film. I filmen følger man de to søstre Guida og Euridice, der vokser op i 1950ernes Rio de Janeiro i en meget konservativ familie.  

Især faderen er meget konservativ og moderen ligger under for faderens konservative syn på familielivet. Hvilket især viser sig den dag da Guida vælger at stikke af med en græsk sømand efterladende et brev til familien om at hun ønsker at drage til Athen for at blive gift med ham, og når alt er på plads kommer hun hjem igen. 

Søsteren Euridice, som er en meget dygtig pianist har et stort ønske om at blive optaget på musikkonservatoriet i Wien, men hun går nærmest menneskeligt i sorg over Guidas egenrådige beslutning om at drage bort. 

Igennem filmen følger man de to søstre og deres individuelle skæbneliv. Søstrene som allerede fra barnsben var meget tætte udvikler sig ganske forskelligt.  

Hvor Guida nærmest af nød bliver den vilde søster bliver Euridices den mere fornuftige søster. Men deres søgen efter hinanden går aldrig bort, og mens deres liv og skæbne folder sig ud med mænd og børn længes de hjerteligt efter hinanden, og begge skriver breve til hinanden med ønske om alt godt. Spørgsmålet er om brevene når frem og om de mødes igen? Og om de en dag får af vide, hvorfor de er blevet skilt fra hinanden og af hvem?

Filmen er vinder af Un Certain Regard på Cannes Filmfestivalen og Brasiliens officielle Oscar-kandidat i 2019/2020. Begge søstre er utrolig autentiske og troværdige i deres fænomenale skuespil.

Det som også er bemærkelsesværdigt ved filmen ‘Søstrene Guasmaos usynlige liv’ er søsteren Euridices klaverspil, virkelig smukt klaverspil, der er med til at gøre filmen til en nydelse ikke kun at se men også at høre. 

Filmen har et meget stille flow, og kan til tider virke noget stille stående. Historien om de to søstre er bestemt fin, men filmen bliver aldrig et helt storslået drama. Blandt andet er der flere udpenslede sexscener i filmen som for at skabe lidt ekstra effekt i filmen. Filmen kunne dog sagtens foregå i en konservativ familie anno 2020. Der er der heller ikke flere referencer til 1950erne end at søstrenes breve, som oplæses i filmen er dateret i 1950erne.

Et lille minus ved filmen er at de to skuespillere ligner hinanden så utrolig meget, at det til tider tager et par sekunder før man opdager hvem der er hvem.

Medvirkede: Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão med flere.

Instruktør: Karim Ainouz

Længde: 139 minutter

Premiere: 14.november 2020

Produktionsland:  Brasilien og Tyskland

Sprog: Portugisisk