‘Song Sparrow’ er del af Copenhagen Shortfilm Festival. Animationskortfilmen har allerede vundet rigtig mange priser verden over og er nomineret til en Oscar i 2021 for Best International Short Animation.

‘Song Sparrow’ er en dukkefilm, og de meget livagtige dukker af stof er helt fantastiske, utrolig detaljeret udført og nærmest små mesterværker i sig selv. 

Filmen handler om en gruppe flygtninge med håb for en bedre fremtid. Man følger dem, fra de betaler en menneskesmugler for at køre dem over grænsen, og da de tøvende træder ind i bagrummet på en lastbil, som også er et køleskab for transport af kød. Man ser bilen køre gennem smukke omgivelser, og alt er lavet i hånden fra dukkerne til lastbilen til solsikkemarkerne og bjergene. 

På et tidspunkt tager dukke-chaufføren en blond dukke-pige med foran i bilen, samtidig med at de frysende temperaturer bag i bilen gør, at flygtningene kæmper en kamp på liv og død. Netop det at chaufføren tager en ung blond og smilende pige med i bilen er i den grad med til at understrege kontrasterne i denne meget barske dukkefilm. 

Historien om flygtningene, som blev transporteret i et kølerum bag i en lastbil og den frygtelige kamp for overlevelse er desværre baseret på en rigtig begivenhed, som fandt sted i Østrig i 2015, og desværre gentog historien sig igen i Irland i 2019.

Filminstruktøren Farzaneh Omidvarnia er født i Iran, men i 2015 færdiggjorde hun sin Ph.d. i Design i Danmark, og hun har boet i Danmark siden 2009. Farzaneh specialiserer sig i at lave dukker ud af stof, samtidig med at hun skriver små historier. 

Det som gør at netop denne kortfilm skiller sig ud fra andre kortfilm, er de helt enestående detaljer som stofdukkerne samt landskaberne har. Blandt andet har instruktøren Farzaneh lavet 400 forskellige træer, 700 solsikker og 150 huse alt er lavet i hånden ud af stof. Og filmens fokus på det frygtelige tema menneskesmugling, og denne meget realistiske fremstilling af dette frygtelige tema. 

Find lommetørklæderne frem for ‘Song Sparrow’ er hjerteskærende, meget smuk, men samtidig også en meget tragisk animeret kortfilm.

Instruktør, producer, manuskriptforfatter og animation: Farzaneh Omidvarnia

Lyd: Ramin Abousedgh

Tid: 11:43 minutter