Enken Florence Green ankommer til en kystby i det østlige England, hvor hun vil åbne en boghandel i ”The Old House”, der har stået tomt i en årrække. Det skal vise sig ikke at være nemt at være ny tilkommende med en radikal ide, og ikke alle deler hendes passion for bøger. Især den rige og indflydelsesrige Mrs. Gamart er imod boghandlen. Hun ser hellere et lokalt kunstcenter i ”The Old House”.

Boghandlen åbner dog på trods af problemer med fugt i bygningen, og Florence får hjælp af en lille pige Christine til at arbejde deltid i butikken. Samtidig får Florence fjender, der på mere eller mindre subtile måder ønsker at vælte hende af pinden.

Det lykkes Florence at få bøger som Nabokovs Lolita og Ray Bradburys Fahrenheit 451 til salg, så hendes kunder får både skandale og dystopi til at udvide deres litterære horisont.

Mr. Brundish bor meget tilbagetrukket i byen, og da ingen ved noget om ham, har man digtet en historie om en hustru, der døde på bryllupsrejsen. Han sender bud til Florence og beder hende sende ham bøger. Det bliver starten på et varmt venskab mellem de to.

Emily Mortimer, som de fleste husker fra Woody Allens Matchpoint, er enken Florence. Hun har en sødme i sin naive, men stædige tro på at en boghandel i den lille provinsby er en god idé, og at alle må elske bøger lige så meget, som hun gør. Bill Nighy er den tillukkede Mr. Brundish, der træder til og støtter. Han er intens såvel som underspillet i sit spil. Nighy kan gå hen ad en kyststi uden at sige et ord, og alle mærker hans nærvær. Oplagt er det, at Mr. Brundish nærer stærke og ridderlige følelser for Florence, og at det er gengældt – illustreret blandt andet i en scene, hvor han lover Florence at opsøge Mrs. Gamart og tale boghandlens sag. Florence og Brundish står ganske tæt og rører lige hinandens hænder. Det er et øjeblik, der er mere intenst end selv de mest saftige scener i reality programmer. Det er antydningen af, hvad der kunne komme.

Patricia Clarkson er fantastisk som provinsregenten Mrs. Gamart – hun kan virkelig give den som besk blomme.

Honor Kneafsey (født 2004) er Florence lille hjælper Christine med et skøn rødkrøllet hårpragt. Hun er kær sammen med Florence, og savnet af de børn hun ikke fik med sin afdøde mand kommer op til overfladen.

Filmen er baseret på Penelope Fitzgeralds bog af samme navn fra 1978, og ligesom bogen dvæler filmen meget ved naturen. Der zoomes ind på vandet, på træerne og sandet. Det er smukt, og oplagt er det, at intentionen har været at signalere det rolige liv og det smukke ved det. Imidlertid bliver det en anelse for dvælende og langsomt, så selv den mest tålmodige kan længes efter lidt action.

The Bookshop – premiere den 6. juni 2019

Instruktør: Isabel Coixet

Medvirkende: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Honor Kneafsey

Varighed: 113 minutter