Dokumentaristen Feras Fayyad har gjort det igen. Hans oscar-nominerede ”Last men in Aleppo” fik store roser, og ”The Cave” fortjener intet mindre. Mens russiske fly og den syriske regering bombarderer byen Ghouta og dens beboere, der dag efter dag mister familie, venner, hjem og minder, følger Feras Fayad en doktor, der har nægtet at flygte fra den ødelagte by.

Dr. Armani er navnet. En kvindelig ung syrisk børnelæge, der har udskudt dét at have en egen familie, for i stedet at blive i området og redde tusindvis af børneliv. Hun er udnævnt manager for byens eneste hospital – det underjordiske hospital The Cave. 

”Is god really watching?” udbryder hun opgivende, da endnu en baby bliver lagt i hendes arme for efter endnu et bombeangreb. En baby, der er dækket i støv og blod og et øjeblik ikke kan trække vejret.

Man skulle tro, at Dr. Armani ville blive hyldet med åbne arme af byens beboere. Men trods krigens rasen, fylder traditionerne stadig – og her er en kvindelig doktor bestemt ikke velkommen. Men Dr. Armani nægter at lade sig tryne – også selvom hendes forældre frygter for hendes sikkerhed.

 ”The Cave” er en rå, ikke-poleret dokumentar, der ærer kunsten at være en flue på væggen. Her fornemmer man ikke nogen instruktion eller falske følelser. Bomberne udenfor er ægte. De sårede, grædende børn er ægte. Den manglende mad og medicin er ægte. Det er ikke nogen Hollywood-film, hvor du ved, at hovedpersonen selvfølgelig ikke rammes af bomben, når de træder udenfor for at tjekke, om det er sikkert. Du ser den ægte rædsel – og den ægte passion for at hjælpe mennesker i nød uden at blive hyldet for dit arbejde.

Det er en film, der får dig til ikke at vende den anden kind til. ”The Cave” giver dig et nyt indblik i en krig, der langt fra er ovre, og som har forårsaget en af historiens største menneskeflugter. En film, der ikke handler om religion, tro eller race – men om en person, der ser rædslerne i øjnene for at være til nytte.

Dr. Armani er en helt – også selvom hun af og til mister troen: ”Men hvor meget kan jeg i virkeligheden hjælpe?”… ”Jeg forstår ikke, hvorfor folk får børn disse dage”.

Og hun får sit budskab og sin kamp frem, takket være instruktøren Feras Fayyad og de modige fotografer, der uden at vide, hvad der ventede dem, har opholdt sig i det farlige område for at få de civiles historie udenfor Syriens grænser.

Hvis nogle danskere er i tvivl om, hvad syriske flygtninge har været udsat for, og hvorfor de flygter – så se ”The Cave”. Den rammer.  

Instruktør: Feras Fayyad

Dansk biografpremiere: 9. januar 2020