Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er KT-stjerner-6.png


Øst er Øst, og Vest er Vest og aldrig skal de to mødes. 

Det er dog et sådant møde, vi er vidne til i kinesiske Lulu Wangs film delvist selvbiografiske film The Farewell. Eller rettere den selvbiografiske løgn om hende og hendes familie.

Den kinesiske Billi på 32 år har boet i New York, siden hun var seks år, så hendes livsstil er alt andet lige mere amerikansk end kinesisk. Hun har dog til dels bevaret sit kinesiske sprog og har jævnlig kontakt med sine forældre, der også bor i New York.

Da Billis elskede farmor bliver dødeligt syg, bestemmer resten af familien sig for at mødes i Kina en sidste gang. Farmor skal dog ikke vide, hvor syg hun er, så påskuddet for, at hele familien mødes er, at Billis fætter skal giftes med en japansk pige, han lige har mødt. 

For Billi er det grænseoverskridende, at hendes farmor ikke skal have at vide, at hun er syg, men resten af familien er med på idéen, hvilket Billi meget bestemt får at vide af sine forældre og sin onkel, da hun tropper op i Kina – lidt til de resterende familiemedlemmers irritation. De er nervøse for, at Billi skal tale over sig, så de vogter på hende konstant. Farmor på sin side hundser rundt med alt og alle for, at brylluppet skal blive så stor en succes som muligt. 

Ikke overraskende kommer der en del akavede episoder ud af det let mærkelige og sørgelige setup. 

Akwafina – amerikansk rapper med kinesisk/koreanske rødder spiller Billi. Hun er fantastisk, og man tror på hendes undren over for sin kinesiske, traditionstro familie. Samspillet med bedstemor er rørende, og kærligheden mellem dem er tydelig. De har på trods af aldersforskellen et frisprog overfor hinanden, så Billi kan lave sjov med bedstemor, når bedstemor eksempelvis insisterer på at lære hende tai chi. 

Det er disse modsætninger, der gør filmen så sjov og vedkommende, for det er bestemt ikke fald på halen morsomt. Det er rigtige mennesker, vi har med at gøre, og bedstemor er både kærlig og sine steder grov, når hun blandt andet uden blusel kalder sit barnebarns japanske forlovede for dum.

Det mærkes, at Lulu Wang har en stor personlig aktie i foretagendet, og udover at historien er baseret på hendes egen historie, spiller hendes egen moster med som bedstemors søster. Filmen igennem er der glimt til kinesiske traditioner både ved brylluppet og da alle besøger bedstefars gravsted. Der er mad med til bedstefar, og han skal hilses på en bestemt måde. Det går lidt i fisk, for ingen kan rigtig huske, hvordan man gør.

Det er en film om en kærlig familie, der på hver deres måde forsøger at tage de rigtige beslutninger i en svær situation.

The Farewell – premiere den 20. august 2020

Instruktør: Lulu Wang

Varighed: 100 minutter