Det er sjældent, man kan skrive om kleptokrati (styreformen, der er kendetegnet ved, at magthaverne uretmæssigt og bevidst gør sig rige på bekostning af resten af landets bekostning). Det er dog den mærkat, der ret nemt kan sættes på Filippinernes 10. præsident Ferdinand Marcos, der var ved magten fra 1965 til 1986. Heraf var landet erklæret i undtagelsestilstand fra 1972 til 1981. Ferdinand Marcos var indtil sin død i 1989 gift med Imelda Marcos – ja det er hende med skoene, som hun har mere end 3.000 par af. Dertil kommer enorme rigdomme i form af blandt andet kostbar kunst og ejendomme rundt omkring i Verden. Parret flygtede i 1986 til Hawaii (med diamanterne gemt i børnenes bleer), og i 1991 vendte Imelda tilbage til sit hjemland. Lauren Greenfield har haft adgang til Imelda Marcos og har i sin film The Kingmaker haft eksklusiv adgang til den tidligere førstedame, der giver sin noget subjektive version af begivenhederne.

Det er der kommet en bemærkelsesværdig film ud af. Imelda Marcos sidder i mange af scenerne i sit flotte hjem i Manilla omgivet af kostbare ting. I begyndelsen udbreder Imelda sig om, at hun både har billeder af Picasso og Michelangelo, og de hænger lige bag hende. Senere er disse billeder – da den nye regering forsøger at sikre sig værdierne – pludselig skiftet ud med store fotografier af hende og Ferdinand.

Imelda beskriver sig selv som den store moderskikkelse, der vil være der for folket. Hun fremstår meget af tiden som spejlblank. Hun var miss Manilla som ung og hun giftede sig med Ferdinand efter 11 dages bekendtskab. Som filmen skrider frem, er det dog mere og mere åbenlyst, at Imelda har en politisk dagsorden, når hun promoverer sin søn Bongbong til at blive vicepræsident for præsident Duterte.

Filmen viser klip af Imelda med Ronald Reagan, Fidel Castro, Mao, Nixon og Kissinger. Hun læste aldrig om dem, før hun mødte dem – hun fulgte bare sin intuition, siger hun.

Der er interviews med personer, der har kendt eller kender Imelda, og her må man, uanset om det er kritiker eller ven udlede, at Imelda er yderst beregnende, ligegyldigt om det gjaldt at presse sin mand, der var notorisk utro, til at købe stort ind til hende, eller der er tale om politiske rævekager. Et af Imeldas store ønsker var at eje både giraffer og zebraer. Filmen viser billeder fra hendes indkøb af giraffer og zebraer i Afrika i 1970-erne. Dyrene blev sendt til den filippinske ø Calauit Island, og lokalbefolkningen blev på ordre fra præsident Marcos flyttet til Halsey Island og beordret til at rydde bambusskove for at få stedet til at ligne en savanne. Den fikse ide har kostet dyrt for både dyr og mennesker.

Lauren Greenfield har været eminent til at få Imelda Marcos til at udtale sig. Om Imelda selv har fanget, at hun ikke alene bliver portrætteret, men udstillet, er en anden sag.

The Kingmaker Instruktør: Lauren Greenfield

Varighed: 100 minutter