Der var kummerlige og forfærdelige forhold for rigtig mange mennesker i England på Charles Dickens tid, og historien om David Copperfield beskriver det, så vi forstår det. Samtidig griner vi af det, for personerne er hver på deres måde urkomiske. Filmen starter ved slutningen, hvor den voksne David Copperfield ser tilbage på sit liv helt fra barndommen. 

Han introducerer personerne, der hver på deres måde er karikerede (på den sjove måde). Der er den elskelige, men ikke udpræget bogligt begavede barnepige Pegotty, der er Davids udlejere i London, der er håbløst forgældede og hans tante Betsey Trotwood og dennes fætter, den begavede, men mentalt forstyrrede Mr. Dick. Det er de venlige! Af onde eller intrigante personer møder publikum den onde stedfar og dennes lige så onde søster, urimelige arbejdsgivere og den sleske, ækle og udspekulerede Uriah Heep for bare at nævne nogen. 

Filmen må have været dyr at producere. Bare omgivelser og kostumer er imponerende, og både hoved- og bipersoner har skullet falde ind i tidsbilledet. Der er lille Davids fine barndomshjem, hans tantes flotte villa, der er barnepigens families hjem, der består af en omvendt båd i Yarmouth og endelig de trøstesløse lejligheder, hvor alt for mange mennesker var stuvet sammen. 

Dertil kommer, at der er hyret et stjernecast ind til filmen til både store og små roller. 

Dev Patel, kendt fra Slumdog Millionaire og The very best exotic Marygold Hotel, som David Copperfield er vidunderlig. Han lader sig ikke slå ud af, at hans stedfar prygler ham og sender ham væk fra den mor han elsker til en flaskefabrik i London, hvor han skal arbejde. I stedet for at gå i stykker på det, ser han det groteske og sjove i en alt andet end sjov situation for ham selv og uendeligt mange. Alt bliver noteret ned på små sedler til senere skrivebrug i denne historie, der har selvbiografiske elementer fra Dickens eget liv. Dev Patel har en charmerende, drenget og begavet kejtethed over sig. Unge Copperfield spilles af Jairaj Varsani, og han er god, og så har han et smil, der kan smelte en sten. 

Tilda Swinton er skøn som den stramtandede, men kærlige tante Betsey Trotwood, og Hugh Laurie som hendes pudsige fætter er uforlignelig. Også Peter Capaldi som den forgældede Mr. Micawber spiller på alle komiske strenge. 

Der er en forunderlig poesi over hele foretagendet, når for eksempel Copperfield i sin forelskelse i Dora kan se hendes navn og hendes ansigt alle steder, han går, og når han som lille dreng kan se skønheden i at anvende en omvendt båd som bolig. 

Filmen beskriver de strenge tider i England, men man går ikke nedbøjet ud af biografen, og uden at spoile for meget, er der muligvis en lykkelig slutning. 

The personal history of David Copperfield – premiere den 10. September 2020

Baseret på romanen David Copperfield af Charles Dickens

Instruktør: Armando Lannuci

Producent: Armando Lannuci og Kevin Loader

Manuskript: Simon Blackwell og Armando Lannuci

Musik: Christopher Willis

Medvirkende: Dev Patel, Aneurin Barnard, Peter Capaldi, Morfydd Clark, Daisy May Cooper, Rosalind Eleazar, Hugh Laurie, Tilda Swinton, Ben Whishaw  og Paul Whitehouse.

Varighed: 119 minutter.