Onsdag aften blændede Void filmfestival op for en af festivalens mest prestigefyldte film ‘The red Turtle’ af hollandske Michaël Duk de Wit i samarbejde med det japanske studie Ghibli.

Der var så meget hype omkring visningen, at man havde lovet filmdistributørerne at sætte en vagt til at overvåge, at ingen forsøgte at optage eller tage billeder under visningen. Filmen er nomineret til en Oscar i 2017 for bedste ”animated feature film”, og det er Michaël Duk de Wits tredje Oscar nominering (han vandt en Oscar i 2000). Filmen er bestemt Oscar materiale. Den er ordløs, men hverken uden handling eller lyd.

En mand er skibbruden og befinder sig på en øde ø. I forsøg på at slippe væk bygger han igen og igen en tømmerflåde af store bambusgrene. Hver gang splintres flåden af et dyr, der viser sig at være en kæmpe rød skildpadde. Manden bliver så rasende, at han slæber skildpadden på land og vender den om på ryggen. Skildpadden forvandler sig til en smuk kvinde, som manden får en søn med.

Det er en film om en mand, der for at holde sin ensomhed ud, skaber sig et indre liv med en imaginær kvinde og deres fælles søn. Filmen er mættet med billeder fra øens enorme natur med kæmpe bambus, gigantiske sten og massive bølger, der en enkelt gang bliver til en tsunami, hvor flokke af fugle kredser i luften.

Animerede film kan skabe en særlig magi, og det gør ”The red Turtle. Den har smukke symbolskabende billeder og fremkalder en stemning af på en gang harmoni, melankoli, samhørighed og uhygge.

 

Filmen vises i Cinemateket den 1. februar 2017 i forbindelse med Void Filmfestival.

Instruktør: Michaël Duk de Wit og Toshio Suzuki
Vist første gang på Cannes filmfestival i maj 2016

Varighed: 80 minutter