“The Seagull – Mågen” er et storslået russisk drama, der rummer kærlighed, had, bitterhed, forsmået kærlighed, længsler og sanseligt begær vævet ind i en dramatisk og dragende familiehistorie. En film der indeholder alt, hvad der kan være eller blive ét menneskes skæbne.

En russisk familie samles i deres herskabelige sommerhus uden for Moskva for at holde en hyggelig sommerferie med venner af familien. Sommerhuset ejes af Irina og hendes bror Sorin. Irina der spilles eminent og Oscarværdigt af Annette Bening er den egoistiske, dominerende, forfængelig og selvcentreret skuespillerinde, Moskvas ukronede teaterdronning, der ikke vil se i øjnene, at hun er blevet ældre, og måske er endt som en ”has been” skuespillerinde, som hendes søn Konstantin i et større skænderi kalder sin mor.

Sønnen Konstantin ønsker at blive en dygtig og velanset skribent af teaterstykker, og han gør alt for at få sin mors opmærksomhed og kærlighed, men han står i den grad i skyggen af moderen, som blandt andet nedgør det teaterstykke, som han sætter op i skoven for husets gæster ved konstant at kommentere og tale under stykket, og ikke mindst opfører hun sig ganske grusomt og nedladende overfor ham.

Hovedpersonen i Konstantins teaterstykke er den smukke, unge og naive Nina, en lokal pige fra landet, der drømmer om succes på det store teaterets scener i Moskva. Nina spilles af det unge nye talent på filmens lærred Saoirse Ronan. Med sin ungdommelige skønhed betager hun alle mændene i huset, ikke mindst Konstantin, som kaster sin kærlighed på Nina, en kærlighed som hun gengælder, til hun møder Boris Trigorin. Boris er en velanset og succesfuld novelleforfatter, men samtidig er han Irinas elsker, og et større og tragisk jalousidrama opstår mellem Konstantin, Boris, Nina og Irina.

I en formidabel scene giver Boris overfor Irina udtryk for, at han begærer og endog elsker Nina. Han ønsker at forlade Irina for at gå efter Nina, men Irina vil ikke give slip på sin Boris, og med sine skarpe manipulatoriske evner formår hun at overbevise ham om, at han skal blive. I netop denne intense scene viser Irina at der bag hendes barske, skarpe og egoistiske facade også er en sårbar kvinde, der er bange for at miste, ikke så meget kærligheden men mere status, ved tanken om skulle miste hendes succesfulde elsker.

Husets forpagterpar Shamrayev og Polina og deres lettere alkoholiserede og melankolske datter Masha samt husets læge Dorn bliver også vævet ind i familiens drama. Polina er forelsket i husets læge Dorn, og datteren Masha er forelsket i Konstantin. Konstantin afviser konstant Masha, til genæld er husets gæst en skolelærer ved navn Mevedenko dybt forelsket i Masha, og Masha afviser Mevedenko, som Konstantin afviser hende.

Filmen ” The Seagull – Mågen” er baseret på Anton Tjekhovs novelle og teaterstykke, som han påbegyndte at skrive i 1895, og som blev uropført i 1896.på Alexandrinsky teatret i Sankt Petersburg. Premiereaftenen var en total fiasko. Men to år senere satte den legendariske Konstantin Stanislavsky ’Mågen’ op på Moskva Teater, og det blev en bragende succes. Og stykket anses i dag som begyndelsen på det moderne drama. Selvom stykket blev skrevet i 1895 er filmen stadig relevant, vigtig og nyskabende

I denne filmatisering fremviser skuespillierne alle de små menneskelige følelsesmæssige detaljer, og de rigt facetterede dialoger, der sammen gør sig rigtig godt på film. Der er så mange lag og niveauer i denne film, ikke mindst mange sublime hentydninger til Anton Tjekhovs liv, kulturelle betragtninger, livet i Rusland blandt eliten og ikke mindst de storslåede kjoler som skuespillerinderne bærer, og herrernes dragter er en nydelse at betragte under filmen, mens man drages ind i familiens skæbnespil.

Alt i alt et storslået drama, der fortjener 5 meget store stjerner.

Medvirkende: Annette Bening, Saoirse Ronan, Corey Stoll, Belly Howle, Elisabeth Moss, Mare Winningham, Glenn Fleshler, Brian Dennehy, Jon Tennery og Michael Zegen med flere.

Instruktion: Michael Mayer Manuskript: Stephen Karam, Baseret på skuespil af Anton Tjekhov
Producere: Tom Hulce, Leslie Urdang, Robert Salerno, Jay Franke, David Herro med flere
Varighed: 98 minutter
Premiere: 13 september 2018