Velkommen på forsiden Tordenskjold.

Vi kender ham fra tændstikpakkerne, men hvad var historien om den gamle søhelt med det berømte navn egentlig? Det får vi ikke at vide i denne film. Derimod får vi historien om Tordenskjold efter slaget ved Dynekilen og den efterfølgende rockstar-berømmelse som han blev hævet til. Fortalt af en mand som måske kendte ham bedre end nogen anden. Tordenskjolds kammertjener Kold.

Historiebøgerne er blevet gransket dybt til denne film, som rammer plet i sin herlige fortidsbeskrivelse af Danmark i form af kostumer og karaktere, men tag ikke fejl. Denne film bringer mere sin egen spekulative formodning omkring manden Tordenskjold i hans sidste tid, end den bringer historisk korrekt information. Der bliver digtet bevidst i skyggerne som holdet bag filmen har sagt. Det skal man have for øje. Gåden om Tordenskjold bliver her skræddersyet ind i en handling som serveres for et moderne publikum.

Så pak parykken og spænd hestene for og tag med på et kortvarigt men intenst roadtrip gennem Danmark anno 1720!

Efter Den Store Nordiske Krig er slut lever søhelten Tordenskjold et omsvævende liv fyldt med alkohol, kvinder og jævnlige optrædener for et betaget publikum om hans sejr ved Dynekilen. Ved hans side er den evige støtte og trofaste ven, kammertjeneren Christian Kold. På hans opfordring indvilliger Tordenskjold i at bejle til den stenrige Frøken Norris og med kongens tilladelse drager de afsted mod Hannover. Håbet er at få den charmerende men letsindige Tordenskjold til at falde til ro, men i stedet bliver det starten på en rejse fyldt med fester, damer og problemer. For den feterede søhelt skabte sig mange fjender på vejen til toppen og hans endeligt er endnu omgærdet af den slags mystik som legender er skabt af.

Man kan mærke at ambitionerne for denne film har været høje og intentionerne gode. Men desværre kommer filmen aldrig rigtigt ud af kulissernes skygge, og dermed bliver den aldrig rigtig medrivende. Det er sandt at sige en skam, at en historie om en så berømt og famøs personlighed ender med et så middelmådigt resultat.

Samspillet mellem det norske stjerneskud Jakob Oftebro og Danmarks Martin Buch virker dog og virker vel. Man må dog håbe at Jakob Oftebro snart får nogle roller som er hans talent værdigt, og som ikke bare spiller på hans karismatiske udseende.

”Tordenskjold og Kold” har dansk biografpremiere
den 28. januar 2016.

Instruktør: Henrik Ruben Genz.
Medvirkende: Jakob Oftebro, Martin Buch, David Dencik, Natalie Madueño m.fl.