Rube Östlunds guldpalmevinder er et mesterværk.

Hvor skal man næsten starte med ’Triangle of Sadness’?

Okay, så starter vi fra begyndelsen.

Filmen er inddelt i tre kapitler, hvor vi i det første får et indblik i modelverdenen. Her møder vi det lækre modelpar Carl (Harris Dickinson) og Yaya (Charbi Dean). Hun er mere succesrig end ham, tjener flere penge, men er samtidig ikke den hurtigste, når luksusmiddagen skal betales. Scenen er lang, men ikke for lang, den er helt tilpas til, at vi som seere bliver suget helt ind i det ubehag det fremkalder.

I anden del skrues der for alvor op for samfundets forskellige klasser. Vi befinder os på en stor luksusyacht med styrtende rige gæster, og her stifter vi bekendtskab med filmens to danske rolleindehavere; nemlig overstewardessen Paula (Vicki Berlin) og den rige russiske oligark (Zlatko Buric).

Vicki Berlin er fremragende. Hun har nok at se til dels med at holde styr på hele besætningen og Kaptajnen (Woody Harrelson) men samtidig også sørge for, at gæsterne ikke mangler noget. Vicki har en sjælden stærk forståelse for timing, som passer perfekt til hele filmens handling. I det ene øjeblik er hun meget kontant over for sine ansatte for i næste sekund at dreje rundt og storsmile til gæsterne. Overstewardessen er uden tvivl en vigtig motor for hele filmen.

Zlatko Buric fylder også rollen som den rige russer godt ud. Han er sammen med sin datter og frygtelige kone (Sunnyi Melles) ombord på skibet og sidstnævnte bidrager særligt til filmens mest opsigtsvækkende scene. Under middagen bryder et frygteligt uvejr løs, og lad os bare sige det pænt – Ruben overlader ikke noget til fantasien hvad angår opkast på kryds og tværs – og rigtig meget af det. Det er både hysterisk morsomt og umanerligt ulækkert på samme tid.

Tredje kapitel foregår på en øde ø hvor flere af skibets besætningsmedlemmer og gæster er skyllet i land efter yachten er forlist. Nu tager handlingen en hel ny drejning. For ombord på en luksusyacht kan du nå langt med penge og dyre smykker og Rolex ure, men på en ø tilfalder magten dem, der rent faktisk ved, hvordan man laver et bål eller fanger en fisk. Nu er fødekæden pludselig vendt på hovedet, når rengøringsdamen Abigail (Dolly De Leon) trækker det længste strå.

Med ’Triangle of Sadness’ giver Ruben Östlund et utrolig relevant billede af den tid vi lever i netop nu og ikke mindst hvor primitivt mennesket i virkeligheden er.’Triangle of sadness’ havde verdenspremiere i Cannes, hvor den blev tildelt De gyldne palmer.

Danmarkspremiere torsdag den 22. september 2022.Instruktør: Ruben Östlund

Medvirkende: Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Vicki Berlin, Dolly De Leon, Woody Harrelson, Zlatko Buric, Sunnyi Melles m.fl.