Komikeren John Oliver formidler trofast ugens politiske gang tilsat humor og holdning i ”Last Week Tonight” på HBO Nordic.

Søndag aften kan amerikanerne se satireshowet på TV, mens vi må vente til mandag med at streame det på HBO Nordic. Formatet for John Olivers nyhedssatire er yderst velfungerende: Udvalgte historier fra den forgangne uge tages under grundig og humoristisk behandling. Og hver uge er der en større historie, som ikke nødvendigvis tager afsæt i nyhedsstrømmen, men som altid sætter spot på social ulighed eller andre problemer i USA eller på verdensplan.

Oliver er en fremragende komiker, som kan jonglere analogier, ordspil, referencer til diverse popkulturelle fænomener og udefinérbare overraskende elementer. Og ”Last Week Tonight” betragtes da også først og fremmest som comedy. Men der er mere end bare et enkelt lag af alvor. Man fornemmer tydeligt Olivers og forfatternes samfundsengagement, når de gang på gang spotlighter store problemer i samfundet som f.eks. racisme i sundhedssektoren eller de store TV-evangelisters økonomiske udnyttelse af menighederne.

Igennem længere tid har ”Last Week Tonight” haft fokus på coronapandemien – helt tilbage til tidligere på året, da mange i USA og Europa afskrev det som overdreven frygt for en influenzalignende sygdom. Siden 29. marts har programmet været optaget hjemme hos Oliver selv med en hvid skærm som baggrund i stedet for i studiet foran et begejstret publikum. Under lockdown’en har det nye udtryk været med til at understrege alvoren i situationen – og trods de udfordringer, der følger at forfattere og teknikere ligesom værten hver især har arbejdet hjemmefra, har der hver uge været nyt show med politisk satire, alvor og fjol.

Politisk objektivitet har på intet tidspunkt været et mål for Oliver og hans team. Det venstreorienterede tilhørsforhold er mere end tydeligt. Donald Trump har da også tweetet, at John Oliver overhovedet ikke er sjov. Men det er vi nogle, der synes, han er. Helt vildt sjov, faktisk. Mandage er bare ikke helt det samme uden ”Last Week Tonight”!

Medvirkende: John Oliver, Joe Perota, Christopher Werner, Jim Hoskinson, Paul Pennolino, Bruce Leddy