Et vigtigt stykkere nyere amerikansk historie er dramatiseret i en TV-serie på ni afsnit. ”Mrs. America” er baseret på personer og begivenheder i 1970ernes USA, hvor der blev kæmpet for og imod at få gennemført en udvidelse af forfatningen. ERA (Equal Rights Amendment) blev introduceret allerede i 1920erne, men blev aldrig vedtaget, men havde momentum i 1970erne, hvor feministerne med stor succes fik sat den under debat. Hvad de ikke havde regnet med var modstand fra hjemmegående husmødre, som så ligestilling af køn som en trussel mod deres ret til at være hustruer, mødre og kvinder. Husmødrene udgjorde en græsrodsbevægelse, som voksede sig større og større, fordi den var grundlagt og blev ledet af den karismatiske og stålsatte Phyllis Schlafly. 

Cate Blanchet spiller den altoverskyggende hovedrolle, Phyllis Schlafly, med en præcision, der gør, at det er som at høre Schlafly selv tale; tonelejet og det permanente smil, som man kan høre i udtalen er skræmmende spot on. Udover at levendegøre Schlafly med gestik og anden visuel fremtoning, bringer Blanchet også menneskelighed og forståelse for Phyllis ind i rollen. Phyllis er ikke blot seriens hovedperson, men også skurken – og alligevel formår fortællingen at styre helt uden om karikering. 

”Mrs. Amercia” er sprængfuld af andre karismatiske og banebrydende personer fra denne periode i amerikansk kultur spillet af fremragende skuespillere – og man kunne ønske nogle af dem ville få deres egen serie i ni afsnit. F.eks. Uzo Aduba som Shirley Chisholm, den første sorte kvinde nogensinde valgt til kongressen (1968) og den første sorte kandidat til at være med i opløbet om præsidentkandidatur i et stort politisk parti (1972). Ligeledes bør Tracey Ullman som Betty Friedan nævnes. Friedan skrev bogen ”The Feminine Mystique” (1963), som ofte tilskrives altoverskyggende betydning som startskud til andenbølge-feminismen. Samtidig er hun også kendt for at modsætte sig kampe for lesbiske og racegjorte kvinder. Adubas Chisholm og Ullmans Friedan understreger på hver sin måde vigtigheden i intersektionalitet og hvordan feminismen i alt for mange år fik lov at blive defineret af hvide, heteroseksuelle kvinder. 

Det er ikke kun i ”Mrs. America”s historiske periode og denne mærkesags begivenheder, vi har brug for at blive bevidste om hvordan minoriteter marginaliseres indenfor minoriteter. Det er absolut en højaktuel problematik. Ligesom det også er aldeles højaktuelt at se på hvordan modstanden mod ligestilling og ligeret kan komme fra mange forskellige og også uventede kanter. ERA er stadig ikke vedtaget på nationalt plan, men 25 stater har nu forfatningstiltag, der skal sikre lige rettigheder uanset køn.

”Mrs. America” er en medrivende, velspillet og elegant skrevet TV-serie om en specifik historisk periode og begivenhed. Og den er samtidig en meget klar og tydeligt kommentar til vor tids problematikker. 

”Mrs. America” kan ses på HBO Nordic

Medvirkende: Cate Blanchett, Sarah Paulson, Uzo Aduba, Rose Byrne, Margo Martindale, Tracey Ullman, Elizabeth Banks, John Slattery