Der er fart over feltet i Tony McNamaras udlægning af Katarina den Stores første tid ved det russiske hof.

Det skorter ikke på film og serier om Katarina den Store. Siden de første stumfilm i 1920erne om kejserinden har der næppe været et årti, som ikke gav nogle bud på filmiske dramatiseringer eller historiske udlægninger af den sagnomspundne regent. Sidste år fik vi ”Catherine the Great”, en HBO-miniserie i 4 afsnit med Helen Mirren i hovedrollen som den modne og absolut frisindede Catherine og hendes forhold med Grigori Potempkim. En flot serie, som stadig kan ses på HBO Nordic.

Katarina den Store (1729-96) var den allermest magtfulde kvinde i sin samtid. Hun var Ruslands regent i 34 år efter hun fordrev sin mand fra tronen og fik ham slået ihjel. Hendes mål var at bringe Rusland ind i oplysningstiden, hvilket hun gjorde ved bl.a. at forbyde tortur, opbygge en gratis skole for alle drenge og piger, og prioritere kunst, arkitektur og litteratur ved hoffet. Hendes liv og regime var fuld af intriger og drama, magt og kærlighed.

Nu har vi fået endnu en serie om den storslåede Katarina. ”The Great” er en Hulu-serie i 10 afsnit, som kan ses på HBO Nordic. I denne fortælling møder vi den purunge Katarina lige inden hun kommer til Rusland i 1745 og bliver viet med Peter III, søn af Peter den Store. Hendes håbefulde ungpigedrømme om ægtemanden bliver mødt af virkelighedens Peter, som er en infantil spradebasse, der ikke interesserer sig for andet end druk og hor.

Det russiske hof er ved at gå i opløsning af dekadence; ingen interesserer sig for politik, filosofi og landets bedste, men lader til at få dagene til at gå med sladder, alkoholindtag og meningsløs boldkast. Den unge Katarina vil ikke lade sig nøje sådan et liv og finder hurtigt nogle meningsfælder, som hun kan smede rænker med. 

Serien er ganske løst baseret på de historiske personer og begivenheder. Den lægger bestemt heller ikke skjul på løsheden, da den ultrakorte intro til hvert afsnit præsenterer titlen ”The Great” efterfulgt af ”an occasionally true story.” McNamara har skrevet anakronismer og små spøjse kommentarer til historien. Der er personer, hvis rolle er ændret helt eller delvist – og der er andre meget store friheder i fortællingen. Det fungerer glimrende!

Elle Fanning er vidunderlig som den unge Katarina, der spænder fra naiv og barsk, romantiserende og grusom. Nicholas Hoult er perfekt i rollen som den arrogante, umodne og latterlige Peter III med psykopatiske træk. Og Adam Godley gør det storartet som ærkebiskoppen, der har svært ved at styre sin forfængelighed, sit magtbegær og andre typer begær, som gør ham til en menneskelig og farlig karakter. ”The Great” er i sandhed en great serie!