På HBO Nordic kan man hver uge følge med i det daglige liv hos tre vampyrer, som har boet sammen i hundredevis af år, og deres nye sambo, som ikke er en helt almindelig vampyr, samt deres tjener, hvis højeste ønske er at blive gjort til samme blodsugende skabning som de andre.

Serien udspiller sig på Staten Island i New York, hvor tre af de fire vampyrer forsøger at passe ind med al deres gotiske tøj og alternative tørst. Den fjerde vampyr er en følelses-vampyr; han dræner folks energi ved at kede dem eller få dem til at skændes – han kan sågar dræne sine vampyr-bofælder. Og så er der tjeneren, som brænder for at få lov at tilslutte sig de ædle, gamle vampyrer, men som desværre bare er et helt almindeligt i menneske. Nu er anden sæson startet, og det ser ud til, at han måske er mere end bare en gennemsnitlig homosapien.


Mockumentary er en genre, hvis navn er sammensat af mock – at gøre nar ad – og dockumentary. Genren trækker tråde tilbage til 1930erne og kan lægge sig op ad flere forskellige andre genrer. Ofte vil man se den i fusion med komedie, ligesom det også er tilfældet med ”What We Do in the Shadows”. Mockmentary, fake reality og komedie går virkelig godt i spænd ligesom i f.eks. den britiske tv-serie ”The Office” (2001), som også kom i en amerikansk udgave (2005).

”What We Do in the Shadows” er navnet på en New Zealandsk film, som fik international succes efter premieren i 2014. I 2016 kom den første spin-off tv-serie ”Wellington Paranormal” (NZ) med to sæsoner. I 2019 kom første sæson af den amerikanske spin-off tv-serie, som nu kører på anden sæson. Det er absolut forståeligt, at ”What We Do in the Shadows” er blevet en stor og succesfuld franchise.

Det er et effektivt greb at lade flere hundrede år vampyrer være hovedrollen i en fortælling, der udspiller sig i en helt, almindelig virkelighed i samtiden. På denne måde, kan der spindes mange sjove observationer af både grå og kedelige hverdagsdynamikker og af en storladen og teatralsk æstetik.

”What We Do in the Shadows” kommer som tv-serie ikke helt op på samme niveau som filmen af samme navn, men den er underholde, charmerende og godt selskab 20-25 minutter om ugen. Og er man glad for både gamle og nye fortællinger om disse adelige blodsugere, vil man glæde sig over at denne fjollede serie byder på tydelige såvel som subtile referencer til klassiske bøger og film indenfor vampyrernes gotiske verden.

”What We Do in the Shadows” film (2014) kan ses på HBO Nordic ligesom alle ti afsnit af første sæson (2019). Anden sæson er med sine første fem afsnit halvvejs og kan følges hver uge frem til 11. juni.

Medvirkende: Kayvan NovakMatt BerryNatasia Demetriou, Mark Proksch og Harvey Guillén